top of page
Search

Vajalik meeldetuletus. 8 põhjust miks osta ainult orgaanilisest puuvillast riideid.

Updated: Jan 25

Kas teate mis on maailma kõige saastunum vili? Vihje, Sa võibolla kannad ja isegi sööd seda!


Puuvill on 25 miljoni tonnise tootmismahuga aastas üks neljast suurimast GMO põllukultuurist maailmas ja peaaegu 95 protsenti sellest ülemaailmsest puuvillatoodangust on kasvatatud GMO ja/või tavapäraselt viisil.

Puuvill on teeninud välja maailma kõige räpasema vilja tiitli, sest seda pritsitakse maailma kõige hullemate pestitsiitidega nagu näiteks: Bayeri aldikarb, mis oli USA-s 2010. aastal keelatud, kuid USA Keskkonnakaitseagentuuri poolt 2016. aastal uuesti heaks kiidetud; Syngenta parakvaat, väga mürgine pestitsiid, mis on Euroopa Liidus keelatud, kuid mitte USA-s; ja Monsanto glüfosaat, mille Maailma Terviseorganisatsioon on klassifitseerinud "tõenäoliseks" inimese kantserogeeniks.


Need ja muud puuvilla tootmisega seotud mürgised kemikaalid saastavad veekogusid kuni põhjaveeni välja ning kahjustavad raskelt puuvillafarmi töötajate tervist. Kas teadsid, et GMO puuvilla ei kasutata ainult riiete, voodipesu, käterätikute ja muude tekstiiltoodete valmistamiseks. Puuvillaseemneõli ja muud puuvillasaagi jäätmed satuvad samuti sadadesse valmisfabrikaat toitudesse. Ning GMO puuvilla seemneid ja jääke kasutatakse ka loomasöödaks, seega see kõik jõuab ringiga tagas meie toduahelasse. Tarbijad peaks arvestama, et GMO puuvill on kõikjal mitte ainult kantavates riietes.


Tala Original t-särk Mandala
Tala Original GOTS t-särk Mandala, kollektsioon 369

Ainuke viis GMO puuvilla vältida on osta GOTS (Global Organic Textile Standard) sertifitseeritud orgaanilisest puuvillast toodetud riideid. Vaatame detailsemalt miks ikkagi eelistada mahepuuvilla:


1. Mikrokiudude reostus meie veekogudes


Rõivaste ja tekstiilide jaoks kasutatav tavapärane puuvill on tavaliselt kombineeritud sünteetiliste kangastega, nagu akrüül, fliis, polüester, nailon ja spandex. Uuringud näitavad, et riiete pesemise ajal satuvad need sünteetilised kiud meie veekogudesse mikrokiudude kujul. Rahvusvaheline Looduse ja Loodusvarade Kaitse Liidu hinnangul satub igal aastal ookeani umbes 1,7 miljonit tonni mikrokiude, mis ohustavad erinevaid mereliike ja tundlikke korallriffide ökosüsteeme. Ning loomulikult satuvad mikrokiud lõpuks ka meie joogivette.

Kas te ei soovi probleemile kaasa aidata? Vältige täielikult sünteetilisi kangaid. Selle asemel valige kangad, mis on valmistatud 100 protsenti puhtast looduslikust kiust nagu kanep, lina, jute, bamboo ja loomulikult orgaaniline puuvill.



mikroplastikkiust kangad, orgaanilised kangad


2. Farmerite elatusallikas


2002. aastal tutvustas Monsanto Indias kahjurikindlat puuvilla, mis on geneetiliselt muundatud bakterite Bacillus thurengiensis või Bt geeniga. Bt-puuvillataimed toodavad toksiini, mis tapab vatipuraviku, mis on üks põllukultuuride peamisi kahjureid.

Kanada biotehnoloogia tegevusvõrgustiku andmetel lubas Monsanto, et tema Bt-puuvill vähendab pestitsiidide kogust, mida farmerid peavad ostma, ning suurendab igakuist saaki ja talude sissetulekut, vähendades kahjurite rünnakutest tingitud saagikadusid. Kuid GMO-puuvilla kasutus kukkus Indias läbi. Põllumajandustootjad leidsid, et Bt-puuvilla saagikus hoopis vähenes, sest tekkisid sekundaarsed kahjurid, mis sundisid pestitsiidide kasutamist suurendama. Kokkuvõttes puuvilla kasvatamise kulu puuvillatööliste jaoks tõusis ning samuti nad kaotasid õiguse osta mitte-GMO puuvillaseemneid. See kõik vallandas laiaulatusliku farmerite enesetapu laine, sest suur protsent töölisi ei suutnud enam ennast ega oma peresid ära elatada.



3. Globaalne vee- ja energiaressursside säästmine


Kas teadsid, et ühe ainsa teksapaari jaoks vajaliku puuvilla tootmiseks kulub ca 8000 L vett? Või, et ühe tavapärsest puuvillast toodetud t-särgi jaoks läheb vaja 3000 L vett? St. puuvilla tootmiseks on vee vajadus üüratult suur. See on nt põhjustanud Araali mere kokkukuivamise Kesk-Aasias. Ainuüksi see fakt oleks pidanud puuvillatööstuste juhte panema radikaalselt oma tegevuse üle järele mõtlema ja alternatiivne otsima panema.


Orgaanilise puuvilla keskkonnajalajälg on palju väiksem. Nt ühe orgaanilisest puuvillast t-särgi tootmiseks läheb vaja 240 L vett. Orgaanilise puuvilla tootmiseks kulub 71 protsenti vähem vett ja 62 protsenti vähem energiat kui tavapärase GMO puuvilla tootmiseks. Seega kogu tootmise protsess on loodust ja keskkonda säästvam.



4. Biotõrjevahendid ja pestitsiidid


Tavapäraselt kasvatatud GMO puuvill on üks mürgisemaid kultuure maailmas. Jah, see moodustab ainult 2,5 protsenti ülemaailmsest põllumaast, kuid samas see moodustab kuni 25 protsenti maailma insektitsiidide (mikroorganismide või taimede endi toodetud looduslikud tõrjevahendid) kasutamisest. Lisaks sellele, et GMO puuvill on vastutav mürgiste kemikaalide, nagu aldikarbi ja parakvaadi, kasutamise eest, pihustatakse seda ka suures koguses Monsanto Roundup herbitsiidiga. Maailma Terviseorganisatsioon klassifitseeris Roundupi toimeaine glüfosaadi "tõenäoliselt inimesele kantserogeenseks". Glüfosaate on seostatud metaboolse sündroomi, rasvumise, 2. tüüpi diabeedi, vähi ja depressiooniga.


Orgaanilise puuvilla kasvatajad kasutavad kahjurite ja haiguste ennetamiseks ainult orgaaniliselt heakskiidetud väetisi, herbitsiide ja taimedest, loomadest ja mineraalidest pärit pestitsiide. See vähendab teie terviseprobleemide ohtu, kaitstes samal ajal põllumajandustöötajaid ja vähendades keskkonnareostust.


5. Puuvill ei ole söömiseks aga see on sinu toidulaual


Rodale Instituudi andmetel ei ole enamik tarbijaid teadlikud,et GMO puuvill on jõudnud ka meie toidulauale.


- Kuigi puuvill ei ole toit, toodetakse puuvillaseemneõli inimtoiduks

- Puuvillaseemneõli kasutatakse E-vitamiini tootmiseks

- Puuvillaseemnejahu söödetakse loomadele piima- ja lihatootmiseks

- Puuvillakiududest valmistatud tselluloosi lisatakse paljudele toiduainetele, et paksendada ja stabiliseerida tooteid.


Tsellulooskiud, mis on tekstiiliks ketramiseks liiga lühikesed, kasutatakse toidulisandites. Puuvillakiududest tselluloos lisatakse paljudele toiduainetele, et tooteid paksendada ja stabiliseerida. Tselluloosi kasutatakse täiteainena, et suurendada portsjoni suurust ilma kaloreid suurendamata. Inimesed ei suuda tselluloosi lagundada ega seedida, seetõttu kasutatakse seda madala kalorsusega ja kõrge kiudainesisaldusega toiduainete nõudluse rahuldamiseks. Seda lisatakse jäätisesse, šerbettidesse, vadakutoodetesse ning seda võib leida töödeldud puuviljadest, keedetud köögiviljadest, konservubadest, eelkeedetud pastadest, eelkeedetud riisitootedest, äädikatest, sinepitest, suppidest, siidritest, pärmist, maitseainetest, magusainetest, sojatoodetest, pagaritoodetest, hommikusöögihelvestest, sh valtsitud kaerast, spordijookidest ja dieettoidust kalorivaba täiteainena.



6. Kemikaalid


Moetööstuses on kasutusel üle 8000 kemikaali. Kemikaalide kasutus sõltub sellest kus rõivad on valmistatud ja milliseid omadusi tootja soovib saavutada. Näiteks rõivaid mida oskuslikult turundatakse antimikroobsete, lõhnavabade ja mitte-kortsuvatena on immutatud formaldehüüdiga. See aine mõjub inimesele peamiselt neorodoksiinina. Teised kemikaalid mida tavapärases puuvillatööstustes kasutatakse on kloorvalgendaja, ammoniaak, raskmetallid ja ftalaadid, mis on tuntud endokriinsüsteemi kahjustajad. Tavaliselt kasutatakse ka aso-aniliini värvaineid, mis põhjustavad kerget kuni tugevat nahaärritust, eriti kui naha ja kanga vahel on hõõrdumine.


Orgaanilisest puuvillast valmistatud toodetes ei kasutata ühtegi neist kemikaalidest ning püsiva värvi saamiseks kasutatakse ainult vähese mõjuga ja kiudreaktiivseid värvaineid, mis on rangelt GOTS sertifitseeritud.


7. Puuvillakasvatajate paremad töötingimused


Tavapärast puuvillatööstust on seostatud paljude inimõiguste rikkumistega. Nt. Usbekistanis leidis Keskkonnaõigluse Sihtasutus puuvillatööstuses laialdasi keskkonna- ja inimõiguste rikkumisi, sealhulgas riiklikult rahastatud sunniviisilist lastetööd. Üks kolmandik Usbekistani elanikkonnast töötab valitsusele kuuluvas puuvillatööstuses. Töötajatel pole juurdepääsu kaitsevarustusele ega isegi puhtale joogiveeallikale.


Orgaanilisest puuvillast valmistatud toodete ostmine soodustab puuvillakasvatajate jaoks ohutumaid töötingimusi ja välistades töötajate kokkupuute ohtlike kemikaalidega.



8. Põllumajandus


Vastutustundlik ja säästev orgaaniline puuvillatootmine pakub mitmesuguseid keskkonnahüvesid, sealhulgas vähendatud pinnasesisendeid nagu sünteetilised väetised ja pestitsiidid, vähenenud väetiste äravool, väiksemad heitkogused põllul ja vähem niisutamist.


Need eelised aitavad edendada tervet ökosüsteemi, sealhulgas tervet mulda, mis on taastuva põllumajanduse põhiprintsiip.







Tõlgitud ja täiendatud artikkel Organic Consumers Association. 5. juuli, 2018





bottom of page