top of page
Search

Kiirjuhis: Mis kujutavad endast vegan riided?

Updated: Dec 14, 2023


Kuigi enamik inimesi seostab veganlust esmajoones toitumisega, hõlmab see elustiil tegelikult kõiki tarbimisvaldkondi, sealhulgas ka riideid mida inimene kannab. Vegan mõiste all pakutavad riided on loodud ilma loomsete katseteta ja loomseid koostisosi kasutades. Vegan rõivad on valmistatud peamiselt kas taimsetest või sünteetilistest materjalidest, jättes välja loomset päritolu materjalid nagu nahk, vill ja siid.



Orgaanilisest puuvillast vegan riided Tala original

Vegankanga taga peituv tõde


Kuigi "vegan" silt võib tunduda alati suurepärase valikuna ei tähenda see automaatselt, et toode on igakülgselt eetiline, st keskkonnasõbralik või jätkusuutlikult toodetud. Vegan rõivaste puhul on oluline mõista nende päritolu, kasutatavaid materjale ja tootmisprotsesse. Mõned vegan materjalid, nagu polüester, nailon ja akrüül, on küll vabad loomsetest komponentidest, kuid nende tootmine põhineb naftal ja on seetõttu keskkonnale kahjulik. Lisaks tihti eraldavad need materjalid riiete pesemisel mikroplaste, mis satuvad meie veekogudesse ja võivad lõpuks imenduda läbi naha, põhjustades terviseprobleeme.



Jätkusuutlik garderoob


Moe- ja riietetööstus on üks maailma suurimaid saastajaid ja mõjutab oluliselt keskkonda kus elame. Rõivatootmine tarbib tohutult erinevaid kemikaale ja vett ning saastab jõgesid ning ojasid. Lisaks sellele jõuab igal aastal prügimäele 85% kõigist toodetud tekstiilidest. Seega on jätkusuutlike ja keskkonnasõbralike rõivaste valimine äärmiselt oluline. Õnneks tänavapäeval on suur osa elanikkonnast teadlik, et on olemas ka alternatiivseid valikuid ning inimesed soovivad panustada positiivsemate muutuste suunas. Oma ostuharjumusi ülevaadates saab väikesete sammudega nii mõndagi teha. Jätkusuutlikuma riidekapi saab komplekteerida mitmel viisil- eelistades puhtaid orgaanilisi kangaid, panustades taaskasutatud rõivaste ostmisesse ning omades oma stiilile vastavat kapselgarderoobi mis leiab alati tihti kasutust. Üks tõhus ja läbimõeldud riidekapp ei tekita ka stressi mida iga päev selga panna, sest valik on liiga suur ning tihti ei sobi ka omavahel kokku.



Orgaanilisest puuvillast pusa vegan riided Tala Orginal


Ideaalne kompromiss- orgaaniline puuvill


Orgaaniline puuvill on suurepärane valik nii keskkonnale kui ka tarbija enda tervisele. Mahepõllumajanduslike tavadega toodetud puuvill on kindlasti üks kõige ideaalsemaid vegan kangaid millest tasub omale riideid soetada, sest selle toomise protsessis on silmas peetud nii ökoloogilisi, sotsiaalseid kui ka eetilisi aspekte. Mahepuuvill on kasvatatud ilma kahjulike kemikaalideta, vajab kasvamiseks vähem vett, on inimestele ohutu ning lõpuks ka aastatega biolagunev. Orgaanilisele puuvillakangale omistatakse ka kõrget energeetilist väärtust. Aastal 2003 erinevate kangastega tehtud uurimustöö näitas, et orgaaniline puuvill vibreerib 100hz juures mis on inimekehale mõnusalt neutraalne ja teatud haiguste juures isegi positiivse mõjuga.

Seega eelistades orgaanilisest puuvillast tehtud riideid annad oma hääle jätkusuutlikuma, rohelisema ja positiivsema tuleviku kujundamisele.



Orgaanilisest puuvillast t-särk vegan riided Tala Orginal


Vegan rõivaste valik Tala Original'is


Pakume laia loomasõbralikult toodetud riiete valikut neile, kes soovivad ühtlasi ka oma tarbimisharjumusi muuta ning mitte panustada kahjulikku riidetööstusesse. Selle tunnustuseks on ülemaailmne loomade eetilise kohtlemise organisatsioon Peta meie riietele andnud omapoolse heakskiidu. Otsi Peta Approved VEGAN logo märgist, nii saad olla kindel, et just see toode vastab sinu soovidele.




Jätkusuutlikkuse tagamine


Me mõistame, et jätkusuutlikkus on keeruline teema, eriti moetööstuses. Seetõttu oleme pühendunud läbipaistvusele ja aususele kõiges, mida teeme. Pakkudes oma klientidele GOTS sertifitseeritud riideid saame olla kindlad, et pakume hetkel tippude tipp kvaliteeti.


Jätkusuutlikkus ei ole lihtsalt trend; see on teadlik ja vajalik samm parema ja rohelisema tuleviku suunas. Valides jätkusuutlikud ja vegan rõivad, aitame vähendada moetööstuse negatiivset mõju keskkonnale ja panustame positiivselt meie planeedi tulevikku. See on investeering nii enda kui ka järgnevate põlvkondade heaolusse.


Igaüks meist saab panustada jätkusuutlikumasse tulevikku oma tarbimisvalikute kaudu. Valides vegan ja jätkusuutlikud rõivad, toetad ettevõtteid, mis on pühendunud positiivsete muutuste elluviimisele.








Recent Posts

See All
bottom of page