top of page
Search

GOTS vs OEKO-TEX 100

Updated: Jan 25


Millist eelistada? Meie valisime GOTS sertifitseeritud orgaanilise puuvilla, kuna see on maailma kõrgeim standard.


Igasugune orgaaniline sertifikaat on parem kui mitte midagi, kuid GOTS on oma rangete nõuete osas ahela tipus nii keskkonna kui ka inimeste ohutuse osas. Loe artiklist täpsemalt miks eelistada Oeko- Tex 100 asemel ikkagi Global Organic Textile Standard´it.



Oeko-Tex ise on toodete testimise süsteem, mis sertifitseerib ja annab märgised, mis tõestavad tekstiilide ja tekstiiltoodete ohutust. Saadaval on mitmel erineval tasemel sertifikaat ja tekstiilitootjad peavad seda sertifikaati taotlema. Kõige tavalisem sertifikaat on Oeko Tex 100 standard – ja see on see, millele see artikkel keskendub. STANDARD 100 by OEKO-TEX® märgis on tuntud ülemaailmne tekstiilimärgis, mis tõendab kahjutuid ja mittetoksilisi tekstiiltooteid.


Oluline on mõista, et Oeko Texi märgistuse testimise protsess keskendub tooraine käitlemise protsessile, et TOODE oleks inimökoloogilises mõttes kahjutu. Protsessis ei ole täpsustatud, et kas Oeko Tex 100 Standardi sertifikaadiga tooted on tavapärane puuvill, jätkusuutlikult toodetud puuvill või orgaaniline puuvill. Tihti on see siiski tavapärane pestitsiidide ja keemiaga töödeldud puuvill.


OEKO-TEX 100 sertifikaat lubab, et teatud müüdava kanga või riideeseme kõiki komponente, s.t kõiki niite, nööpe ja muid tarvikuid, on testitud kahjulike ainete suhtes ja seetõttu on toode inimesele kahjutu. Kuigi see on tavapärasest tekstiili standardist parem, kinnitab see siiski ainult seda, et lõpptoode on läbinud tarbijaohutuse testi ja et kõik kemikaalide jäägid on seadusega lubatud piirnormides. OEKO-TEX 100 testib ainult valmistoodet ja ei paku igas tootmisprotsessi sammus läbipaistvust nagu teeb seda GOTS ning OEKO-TEX 100 ei pööra tähelepanu tootmisahelas inim- ja keskkonnasõbralikkuse protsessidele.





Globaalne Orgaanilise Tekstiili Standard on ülemaailmne orgaaniliste kiudude tekstiilitöötlemise standard kuhu kuuluvad ka ökoloogilised ja sotsiaalsed kriteeriumid. GOTS sertifitseeritud kanga reguleeritus algab juba mahepuuvilla farmist. Kiudude orgaaniline sertifitseerimine toimub tunnustatud rahvusvaheliste ja riiklike standardite alusel. Sellepärast keelab GOTS keskkonna või toksikoloogilistel põhjustel pika nimekirja kemikaalidest, mida tavapärases tekstiilitootmises kasutatakse. Nt keelab leegiaeglustid, endokriinsüsteemi kahjustavaid ained, raskmetallid, PFC-d, formaldehüüdid jne.

GOTS lubab kasutada ainult kemikaale mis on kiidetud heaks inimeste tervise ja keskkonna näitajate suhtes - näited hõlmavad vähese mõjuga kiudreaktiivseid värvaineid ja kloorivalgendi asemel valgendamiseks vesinikperoksiidi kasutamist.



Lisaks rangetele keemilistele piirangutele nõuab GOTS kõigis tootmise märgtöötlusüksustes ka detailseid keskkonnakorralduskavasid ja reovee puhastamist. GOTS-il on tahtmatu saastumise jääkide piirväärtused ja sotsiaalse vastavuse kriteeriumid, mis vastavad Rahvusvahelisele Tööorganisatsioonile (ILO). Märgtöötlusüksused peavad pidama täielikku arvestust kemikaalide kasutamise, energia, vee tarbimise ja reovee puhastamise, sealhulgas muda kõrvaldamise kohta. Kõigi märgtöötlusüksuste reovesi tuleb puhastada funktsionaalses reoveepuhastis.


GOTS kontrollib kõiki sisendeid igal etapil hoolimata mitte ainult lõpptoote tervisest vaid võttes arvesse iga tootmishoone keskkonnamõju ning selle käitlejate tervist, ohutust ja heaolu kogu tarneahelas. Kõik töötlejad ja tootjad, sealhulgas põllumajandusettevõtete tasandil, peavad vastama minimaalsetele sotsiaalsetele kriteeriumidele, mis põhinevad Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) põhinormidel. Neil peab olema sotsiaalsete kriteeriumide täitmise tagamiseks määratletud elementidega sotsiaalse vastavuse juhtimine.


Ühensõnaga GOTS kõrvaldab pimeala, pakkudes tarbiale toote täielikku jälgitavust ja vastutust igal sammul. Võttes seda kõike arvesse jäi meie brändi loomisel ainukeseks loogiliseks lahenduseks pakkuda klientidele GOTS sertifitseeritud orgaanilist puuvilla. Meie jaoks on oluline, et tootmise iga etapp on rangelt reguleeritud ja ohutu nii keskkonnale kui ka inimestele. Kahjuks Oeko-Tex sellist laiahaardelist standardit ei paku.








bottom of page