top of page
Search

NIMEKIRI | Kust poest ma oma ökod tuhvlid saan ja milliseid püksikuid kandma pean?

Updated: Jan 25

Isegi kõige odavamates kiirmoe poodides leiab riideesemeid, kus peal kirjas “eco aware” või “made sustainably”, kuid hoiduge rohepesu eest! Kui esemel on ehk 1/10 materjalist kasvatatud orgaaniliselt või õmmeldud valmis vabrikus, kus vastavad sertifikaadid, siis sellest ei piisa, et toode oleks keskkonnasõbraliku tee meieni leidnud.


Milline on jätkusuutlik mood?


Õige jätkusuutlik mood algab juba põllult või metsast, kus tooraine pärineb. Ei mingeid mürke!

Vabrikud ja ateljeed, kus esemed valmis õmmeldakse, peaksid omama õigeid sertifikaate, mis on kontrollitud või valmivad käsitööna. Samuti ei käi alamakstud töölised jätkusuutliku moega kaasas.

Riideesemete värvimisel ei tohi kasutada mürgiseid kemikaale, vaid eelistada looduslikke ja nii keskkonnale- kui ka inimesele ohutuid värve.

Ka transpordiviis ehk eseme meieni jõudmine, peaks olema võimalikult keskkonnasõbralik ning mida lähemalt pärineb meile tooraine, seda väiksem on ka transpordist tekkiv jalajälg.

Viimaseks on oluline ka eseme valmistamisel tekkivad jäägid, mida eeskujulikud ettevõtted mitte ei viska minema, vaid püüavad neile leida uue väljundi millegi näol.


Kust poest ma oma ökod tuhvlid saan ja milliseid püksikuid kandma pean?


Boody on Austraalia riidebränd, mis toodab imepehmeid bambusest igapäevariideid. Nende eesmärk on luua rõivaid, mis on kauakestvad, keskkonna- ja kehasõbralikud. Jätkusuutlikkus ja minimaalne jalajälg keskkonnale on neile väga oluline. Valikust leiab mugavaid “basic” stiilis riideid kogu perele (lisaks ka spordiriideid).


Thinking Mu on Barcelona päritolu moebränd, missiooniga juhtida teed jätkusuutliku ja keskkonnasõbraliku moe suunal. Vastutustundlikkus, keskkonnasäästlik tootmine ja jätkusuutlikkus, aus kaubandus ja turvalised töötingimused – need on kõik omadused, mis sobivad kirjeldamaks Thinking Mu’d. Brändi meeste ja naiste rõivad on valmistatud orgaanilistest või ümbertöödeldud materjalidest.


Haruu on kohalik lasterõivaste tootja, kes hindab minimalismi, keskkonnasõbralikkust ja järgib aeglase moe põhimõtteid. Riided on kõik valmistatud kangast, mis on toodetud jätkusuutlikult ning on seeläbi ka lastele kehasõbralikud. Rõivad valmistatakse Eestis läbi väiketootjate, toetades seeläbi kohalikku ettevõtlust.


Looren on Eesti bränd, kust leiab ilusaid linaseid kleite. Kõik tooted on naha- ja keskkonnasõbralikud, mürgivabad ja Öko-tex 100 sertifikaatidega. Kasutatakse Valgevenest pärit linast materjali, sest sellel on palju väiksem ökoloogiline jalajälg, kui Aasiast siia transporditud ökoloogilistel materjalidel. Lina saab hiljem ka suurepäraselt ümber töödelda ning ta laguneb keskkonnas naturaalselt.


Anu Rieberg valmistab maalähedastest materjalidest erinevaid riideid nii naistele kui ka meestele. Tema omapäraks on linased Jaapani stiilis riided, millest ta valmistab särke, kleite, pükse ja kimonosid. Anu järgib zero-waste põhimõtet, kus midagi ei lähe raisku ja igale materjali jäägile tuleb oma otstarve leida.


Urban Organic Lifestyle on väga eriline rõivabränd, mis valmistab jooga- ja vabaaja riideid. Lisaks sellele, et kõik materjalid on ökoloogilised ja väikese jalajäljega, on need värvitud erinevate taimedega: juurikad, lehed, seened, marjad jm, mis annab tervistava mõju rõivaste kandmise ajal meie tervisele ja vaimule.


SMART TIGHTS on innovaatiline lahendus tavalistele nailonist sukkpükstele, mis on keskkonnale suure jalajäljega. SMART TIGHTS on kiirendatud biolagunduvusega sukkpüksid, mille tootmisel kasutatakse erilist Amni Soul Eco niiti. Tavalised sukkpüksid lagunevad prügilas umbes 60-80 aastat, kuid SMART TIGHTS sukkpüksid lagunevad prügilas umbes 3 aastaga – ligikaudu 80% kiiremini kui tavalised sukkpüksid.


FRIENDS on vana ja tuntud eestimaine soki-ja pesubränd, kes toodab väga mugavat sertifitseeritud orgaanilisest puuvillast ja bambusest jätkusuutlikku pesu. Küll ei ole kõik nende tooted 100% jätkusuutlikest materjalidest, kuid nende kodulehel saab tutvuda keskkonnasõbralike valikutega. Ettevõttes kasutatakse rohelist energiat ja jälgitakse keskkonnasõbralikke põhimõtteid. Eestimaise brändi FRIENDS orgaanilisest puuvillast valmistatud sokid ja pesu näevad välja kui uued ka mitu aastat hiljem.


KiRiVOO on üks imeline kohalik rõivabränd, mis valmistab klassikalisi ja stiilseid naisteriideid. Kasutatakse ainult orgaanilisi ja võimalikult väikese ökoloogilise jalajäljega materjale. Kõik nende tooted on valminud käsitööna. Ka nende valikus olevad ehted on valmistatud taaskasutatud metallidest ja kasutades 3D printerit, et jalajälg oleks võimalikult väike. Lisaks ei korralda nad hooajalisi kampaaniaid, et vältida liigseid jäätmeid.


SINCERELY YOURS on kohalik väike ema-tütre ettevõte, kus luuakse jätkusuutlikke igapäevaseid rõivaid ja aksessuaare. Kasutatakse ainult parimaid ja kõrgelt sertifitseeritud ökoloogilisi materjale.


Natural Style on juba pika ajalooga Eesti ettevõte, mis valmistab looduslikust villast ja linast riideid. Ettevõtte eesmärk on toota võimalikult kvaliteetseid tooteid, mis peaksid vastu palju aastaid. Ka nende kohapealne tootmine järgib jätkusuutlikkuse põhimõtet ja on selle ümber sätitud. Kõik nende rõivad on biolagunevad.


Karin Rask on jätkusuutlik naisterõivaste bränd. Kõik tooted on valmistatud kohapeal meisterdatud ja kogenud õmblejate poolt, kasutades käsitsi valitud kangajääke. Lisaks taaskasutatud kangaste kasutamisele on kaubamärgil tootesari, mis on valmistatud eetiliselt hangitud orgaanilistest kangastest. Ettevõte järgib jäätmevaba põhimõtet ja teisi ringmajanduse põhialuseid.


KIRA on eestimaine bränd, kes valmistab vegan jalanõusid, mis on loodud kohalikest vanadest ja taaskasutatud materjalidest. KIRA jalanõud on nii eetilised, jätkusuutlikud kui ka mugavad. Kui üks hetk peaks sinu KIRA jalanõude aeg läbi saama, saada need neile tagasi ja nad annavad neile taaskord uue elu.


Lentsiuse teeb eriliseks tema geniaalne idee, muuta vanad telgid telkmantliteks. Ülišikid mantlid ja aksessuaarid on täiesti omaette stiil. Brändi soov on pakkuda kandjale jätkusuutlikumat alternatiivi igapäevaste ehete ning rõivakollektsioonide näol. Ehete loomiseks on peamised materjalid just metalli- ning puidutööstuse jäägid ja rõivad valmivad taaskasutatud või orgaanilistest tekstiilidest.


Mekoome on kudumeid valmistav bränd, mis järgib jäätmeteta tootmise põhimõtet – kasutatakse ressursse ratsionaalselt ja austatakse ümbritsevat maailma. Nad ei lõika kootud kangast tükke ning ei viska ülejääke ära. Igat detaili kootakse vastavalt mustrile ning jäätmetena jäävad üle ainult 3-4 cm pikkused niidiotsad, mis leiavad samuti kasutust.


TUUB on muutunud juba klassikaks, mis igal jätkusuutliku moe armastajal olemas on. Üks ese, aga vähemalt kümme erinevat kasutusviisi. TUUBi kangad on eetiliselt toodetud ja rõivad on õmmeldud siinsamas Eestis rõõmsate inimeste poolt, kelle inimõigused on tagatud. Kõik materjalid vastavad standardile Oeko Tex Standard 100, mis tähendab, et need on igati ihusõbralikud.


FIBAMI on kohalik spordiriiete bränd, mis valmistab riideid ökoloogilisest ja sertifitseeritud puuvillast, bambusest või ümbertöödeldud polüestrist. FIBAMI valmistab ka eritellimusel spordirõivaid, et igal kehakujul oleks olemas just selline spordiriie nagu vaja.


Tuulelaps valmistab lasteriideid, taaskasutades vanu rõivaid, mida muidu enam kanda ei saa. Tuulelapse eripäraks on see, et iga üks võib saata enda vanad riideesemed sinna ja lasta neist teha midagi uut endale või lastele. Ei mingit ära viskamist, vaid esemele uue elu andmine!


ROCKING UNDIES on kuupesu tootev ettevõte, mis kasutab ökoloogilist ja sertifitseeritud puuvilla. Samuti on neil väga oluline jäätmevaba tootmine. Lekkekindel kuupesu on suurepärane asendus naistel menstruatsiooni ajal asendades sidemeid ja tampoone. Ühe paari pükstega võib õigesti hooldades hakkama saada palju aastaid.


Reet Aus on Eestis tuntud jätkusuutliku trendika moe looja, kes teeb seda kõike keskkonnasäästlikult ning andes uue elu masstootmises tekkinud kangajääkidele. Reet Ausi kollektsioonist leiavad endale sobivad riideid nii naised, mehed kui ka lapsed.


TALA on orgaanilise tänavamoe bränd, kes kasutab orgaanilist sertifitseeritud puuvilla. TALA pakutavad riided on valmistatud rohelises taastuvenergias töötavates tootmisüksustes, vähese mõjuga toorainetest. Toodete süsiniku jalajälge on vähendatud 90%. Iga toode hoiab kokku ligikaudu 7kg süsihappegaasi.


(foto: Tala Original pildikogu)


iLLIMOR on stiilne, jätkusuutlik ja murevaba rõivabränd. Nende kontseptsioon on leida õige tasakaal mugava disaini, keskkondliku jätkusuutlikkuse ja sotsiaalse vastutuse vahel. Kõik materjalid on kas toodetud jätkusuutlikult (Tencel) või kannavad endas väärtustava taaskasutuse (upcycled) põhimõtet, ja vähendavad keskkondliku jalajälge.


LUXE HAPSAL on Rivierast ja Haapsalust inspireeritud moebränd, mis valmistab orgaanilisest linasest riideid naistele jätkusuutlikul viisil. Ülimalt romantiline ja naiselik stiil, mille loojateks on Haapsalus elavad ema ja tütar. Rõivad valmivad kohalikus väikeses ateljees.


August on eetiline rõivabränd, mis ühendab looduslikud, orgaanilised materjalid kaasaegse disainiga. Suurt rõhku pannakse eetilistele ja õiglase kaubanduse standarditele, kasutades kohalikke tootjaid ja käsitöölisi. Augusti kvaliteetsed tooted on vastupidavad, keskkonnasõbralikud ja biolagunevad.


ARMEDANGELS on taaskord üks suurepärane jätkusuutliku moe esindaja. Mugavad igapäevariided, mis on stiilsed, kuid samas lõigetega, et käia kaasas aeglase moe suunaga. Kasutatakse parima kvaliteediga orgaanilisi materjale. Lisaks kasutavad nad uuenduslikku kapoki-puu lõnga ning teiseringi plastikut.


Organicbasics on bränd, mis keskendub jätkusuutliku ja keskkonnasõbraliku pesu tootmisele. Kasutatakse orgaanilist puuvilla, bambust kui ka TENCEL-it. Pesuvalik on lai ning mugava ja hästiistuva pesu leiab igaüks. Lisaks oma tavapärasele jätkusuutlikkusele toetavad nad teisi keskkonnakaitsega tegelevaid ettevõtteid ja organisatsioone.




Laser.ee artikkel

22/03/2022



Märksõnad: Orgaanilisest puuvillast tänavamood, GOTS orgaanilisest puuvillast tänavastiiliriided




Recent Posts

See All
bottom of page